Ameliyatsız bel fıtığı tedavi yöntemleri nelerdir?
Robotik Lazer İle Fıtık Gerileme(regresyon)Tedavisi, Radyofrekans Dorsal Root Ganglıon Blokajı , Epidural Enjeksiyon(Nokta Atışı) , Epiduroskopi sakral hıatustan kamera eşliğinde uygulama, Ozon Tedavisi, Lazer Diskektomi ,Kök Hücre Uygulaması
Ameliyat olan hastalarda bel fıtığı tekrarlarlar mı?
Ameliyat sonrası aynı yerde fıtık oluşma riski hastanın anatomik yapı sağlamlığı ve yaptığı işle doğru orantılıdır. %5-7 arasında tekrarlama riski vardır.
Foraminal enjeksiyon (Nokta Atışı) nedir ? Ne işe yarar?
Ağrı kesici ile şikayetleri geçmeyen hastalarımızda ağrının bir an önce yok edilerek hastanın eski haline getirilme işlemi. Sinir köküne skopi altında ulaşılarak bölgeye anestezik ve eser miktarda steroıd verilmesi ile uygulanır. Sinir etrafındaki ödem ve kas krampları çözülür. Fıtık dokusunda büzüşme olmasıyla şikayetler yok olabilir. Aynı seansta disk yapısının kuvvetlendirilmesi amacıyla sıvı kollajen ve hyaluronik asit uygulaması da yapılabilmektedir.
Radyofrekans tedavisi hakkında bilgi alabilir miyim?
Radyofrekans tedavisi fıtığın baskı yaptığı siniri radyo dalgaları ile duyarsızlaştırmaya yönelik bir tedavidir. Vücudun iyileştirme mekanizmasının çalıştırılarak zamanla fıtığın küçülmesi hedeflenir. İlk hafta içinde etki eder. 18 aya kadar etki süresi olabilir . İşlem enjeksiyon yapılan hastalardaki riskle aynıdır. Omurilik zedelenme riski yoktur.
Ameliyat sonrası daha kötü olur muyum?
Ameliyat mevcut halinizin daha konforlu hale getirilmesi için yapılır. Çok düşük bir oranda ameliyat sonrası ağrılarınız geçmeyebilir veya artabilir. Ameliyat kararının ve uygulanan cerrahi tedavinin doğruluğu da bu şikayetlerin görülme sıklığıyla orantılıdır.
Ameliyatsız bel fıtığı tedavisi radyofrekans uygulaması nasıl olmaktadır?
Poliklinik şartlarında ayaktan yapılan bir işlemdir. Hastalarımız sadece kalçadan yapılan iğne gibi bir acı hissederler. İşlem sonrası kayda değer bir iyileşme hali gözlenir. 1 saat gözlemden sonra günlük hayatlarına dönebilirler. İşlemin Omurilikle ilgili hiç bir riski yoktur.
Boyun fıtıklarında radyofrekans tedavisi ve enjeksiyon tedavisi yapılıyor mu?
Boyun ve bel fıtıklarında ameliyatsız bu tedaviler yapılmaktadır. Boyun fıtığı için Robotik Lazer İle Fıtık Gerilemesi (regresyonu) daha uygundur.
Bel fıtığı ameliyatı sonrası işe dönüş nasıl olmaktadır?
Eğer ağır bel hareketleri gerektiren bir işte çalışılmıyorsa 3 hafta sonra işe dönüş izni verilebilmektedir.
Ameliyatsız bel fıtığı tedavileri kesin çözüm müdür?
Bel fıtığında ameliyat dahil hiç bir tedavi kesin gözüyle bakılamaz. Ağrı mekanizmasının kırılarak hastanın rahatlatılması ve vücudun iyileştirici hücrelerinin etkisiyle fıtık dokusunun zamanla küçültülerek iyileşme hedeflenir.
Ameliyatlık fıtığım var .Radyofrekans tedavisi yapılabilir mi?
Fıtığınız radyolojık olarak ameliyatlık olsa bile eğer kuvvet kaybı, idrar kaçırma gibi klinik vermediği sürece ameliyatsız bu çözümler uygulanabilir.
Belimde darlık ve kireçlenme var denilerek platin(titanyum vida) takılması önerildi. Yaptırmalı mıyım?
Vücuda yapılabilecek geri dönüşümsüz işlemlerde en az 2 veya 3 hekimin görüşü alınarak ameliyata girilmesi uygun olur. Eskiden platin (titanyum vida) ameliyatları çok sık yapılmakla beraber şimdi terkedilmektedir. Tek taraflı girişimle omuriliğin iki tarafındaki sinir kökleri rahatlatılabilmektedir. Bu operasyonla dar kanal hastalarının %80 i platinsiz (titanyum vidasız) tedavi olabilmektedir.
Ameliyat oldum ama ağrılarım tekrar başladı. Ne yapmalıyım?
Ameliyattan sonra rahat olup bir müddet sonra ağrılarınız başladıysa yapışıklık veya fıtığınız tekrarlamış olabilir. Hastalarımız radyofrekans ve epiduroskopi ile yapışıklıkların giderilmesi işlemlerinden fayda görürler.
E nabız bilgilerimi ve şifremi vermek sakıncalı mıdır?
E nabız bilgileriniz sadece sağlık bilgilerinizi içerir ve doktorların kullanabildiği bir sistemdir. Uzaktan hasta filmleri değerlendirilmesi için zaruridir. E nabız bilgilerini gönderirken şifrenizi olabildiğince basite indirgeyip sonra değiştirebilirsiniz.
Radyofrekans tedavisi ile bel fıtığıma müdahale edildi. Ağrılarım geçmedi. Ne yapmalıyım?
Radyofrekans veya foramınal epidural enjeksiyon yöntemine rağmen şikayetler kısa sürede tekrarlıyorsa ve cerrahi sınırda fıtığınız varsa şikayetlerinizin geçmesinin tek yolu cerrahidir. Zaten işlem öncesi her hastamıza bu tedavinin ameliyat öncesi son çıkış olduğu anlatılır.
Faset Eklem Ağrısı Nedir? Tedavisi Nedir?
Omurganın hareketliliğini sağlayan alt ve üst omurgaları birleştiren eklemler faset eklemler olarak adlandırılır. Zaman içerisinde bu eklemlerde bozulmalar, yıpranmalar oluşur ve kişiler hareket sırasında ağrılar yaşar. Bunlara faset eklem ağrıları denir. Bu rahatsızlıkları yaşayan kişiler yaşam kalitesini düşüren bu ağrılarla yaşarlar. Üstelik bu hastaların ciddi bir kısmını MR tetkiklerinde ameliyata gerek duyulmayan hasta profili oluşturur. Radyofrekans yöntemi bu hastaların ağrılarına çözüm sağlar. Poliklinik şartlarında uygulanabilen bir yöntemdir. Minimal risk oranlarına sahiptir.
Lomber Dar Kanal Hastalığında Ameliyatsız Çözümler Var mıdır?
Lomber dar kanal hastaları özellikle yürüme mesafesinde azalmayla kliniğe başvururlar. Yürüme mesafesi 300 m üzerindeyse; bel ağrıları için Faset Eklem Enjeksiyonları ve Radyofrekans uygulanabilir. Ayağa ve kalçaya vuran ağrılarda Dorsal Root Ganglion Blokajları etkilidir. Hastanın konforu arttırılarak vücudun iyileşme mekanizmalarına fırsat verilir.
Bele Yapılan Enjeksiyonlar Riskli midir?
Omurilik kenarından faset eklemlere ve sinir kökünün çıktığı aralığa uygulandığından normal kalçaya yapılan enjeksiyon gibi riskleri vardır. Nasıl kalçaya yapılan enjeksiyonlarda anestezi ihtiyacı olmuyorsa bu işlemler de aynı şekilde poliklinik şartlarında röntgen odasında uygulanabilmektedir.
Bel fıtığında sıvı kolajen+hyaluronik asit uygulaması nedir?
Vücudumuzun dik durmasını sağlayan omurlar arasında kolajen ağırlıklı yapıda bulunan disk yastıkları bulunur. Oluşan dejenerasyonlar (bozulmalar) zamanla bu yapının amortisör görevini yapamamasına sebep olur. Disk yapısındaki bu bozulmalar bacaklara giden sinir köklerinin sıkışmasına neden olur. Hastada ciddi ağrılar olabilir. Bu bozulmanın hızını azaltabilmek amacıyla disk mesafesine sıvı kolajen +bozulan faset eklem mesafesine hyaluronık asit uygulaması yapılmaktadır. Hyaluronik asit eklem arasındaki kireçlenme hızını yavaşlatıp ödem ve ağrıyı azaltmaktadır. Bu işlemle disk dokusunun ve faset eklemin bozulma hızının yavaşlatılması, verilen ilaçlarla beraber mevcut yangının yok edilmesi hedeflenmektedir. Poliklinik şartlarında yapılabilen kayda değer bir acısı olmayan bir işlemdir. Omurilikle ilgili bir yan etkisi yoktur.
Bel fıtığında sıvı kolajen tedavisi kaç kez yapılır?
Genelde tek seferlik bir uygulamadır. Bu işlem hastanın akut yangısının söndürülmesi ve disk yapısının bozulma hızının yavaşlatılması amacıyla uygulanmaktadır. Koruma amacıyla yapıldığından 1 yıldan sonra ani kilitlenmelerde tekrarlanabilir. Disk dokusunun beslenmesi desteklenerek fıtığın zamanla küçülmesi hedeflenir. İşlem sonrası ağrılar hızlı bir şekilde kaybolduğundan hastanın konforu üst düzeydedir.
Bel fıtığı ameliyatımdan sonra belimdeki yaradan su geliyor. Ne yapmalıyım?
Bel fıtığı ameliyatlarından sonra cerrahi komplikasyonlardan BOS gelişi görülebilmektedir. Bu olay ciddi bir yan etki olup acilen hekiminize bildirmeniz gerekir. Genelde omurilik zarının fıtığa ve kireçlenmelere bağlı çok incelmesinden ve ameliyat travması sonrası buradan akan BOS (Beyin Omurilik Sıvısı) dan kaynaklanır. Bu dönemde doktorunuzun bilgisi dahilinde yatak istirahati ve sıvı akan yerin dikiş atılması başlangıç tedavisidir. Yaradan BOS gelişi durdurulabilirse büyük bir problem oluşmaz. Eğer sıvı gelişi durmazsa yaranın açılarak omurilik zarı onarımı yapılması gerekebilir.
Bel fıtığı ameliyatımdan sonra yürürken çok şiddetli bel ağrısı çekiyorum
Bel fıtığı ameliyatından sonra bacak ağrılarınız olmadığı halde ayağa kalktığınızda yürüme esnasında bel ve kalça ağrısı oluyorsa ameliyat olan bölgenin hareketli olabileceğinden şüphe edilir. Fonksiyonel filmlerde hareket olmasa bile hastanın instabil olabileceği göz önüne alınmalıdır. Hasta medikal ve fizik tedaviye rağmen bel ağrılar hayatını çekilemez hale getiriyorsa 2.kez ameliyat edilerek beline fuzyon dediğimiz platin takılması gerekebilir.
Robotik Lazer Tedavisi ile Fıtık Gerileme (Regresyonu) Tedavisi Etki Mekanizması
Robotik Yüksek yoğunluklu lazer; ağrı kesici, inflamasyon ve ödem azaltıcı mekanizmaları yardımıyla termal, kimyasal ve mekanik olmak üzere 3 şekilde etkisini gösterip gerçekleştirmektedir. Termal etki ile derinlerde bulunan dokuları ısıtarak kaslarda gevşeme sağlamaktadır. Kimyasal etki ile vücutta bulunan iyileştiren hücrelerin salgıladığı kimyasalların salınımını artırmaktadır. Mekanik etkisiyle de patolojiye sebebiyet veren bütün bariyerleri geçerek derinlerde bulunan dokulardaki toksinleri uzaklaştırmaktadır.
Robotik Lazer İle Fıtık Gerilemesi(Regresyonu) Tedavisi Ağrılı mıdır?
Uygulamada hastalar tarafından herhangi bir ağrı hissedilmemektedir. Ağrılı veya hasarlı bölgede tüy dökülmesi, cilt yanığı veya ciltte lekelenme gibi sorunlara sebep olmamaktadır. Yüksek yoğunluklu lazerden gelen ışık ilgili kas dokusunun üzerinde sıcak bir his bırakabilir.
Robotik Lazer Tedavisi ile Fıtık Gerilemesi (Regresyonu) Ne Fayda Sağlar?
Sinir hücrelerinin yenilenmesine yardımcı olup beyinle olan iletişimlerini geliştirir. Ödem ve ağrıyı giderir.
Liflerin daha fazla harekete izin vermesi ve uzatılabilmesi için skar dokusunu yumuşatır.
Hasarlı bölgede bulunan toksinlerin uzaklaşmasını sağlar.
İyileştiren hücreleri uyarır.
Kronik ağrı hafızasını sıfırlayarak iç organlarda derinlemesine yol alır ve böylece ilgili bölgenin ağrı hissi bastırılmış olur.
Robotik Lazer İle Fıtık Gerilemesi (Regresyonu) Sadece Ağrı Tedavisi midir
Basit bir ağrı tedavisi değildir. Ağrının yanında ağrıya sebep olan ana problem kaynağını da gideren etkili bir tedavi yöntemidir. Tedavinin başlangıcından itibaren ağrılarda %60-70 oranında azalma olmaktadır. Hastanın kısa sürede vücut fonksiyonları eski haline getirilip günlük yaşantısına dönmesi sağlanmaktadır.
Robotik Lazer İle Fıtık Gerilemesi (Regresyonu) Tedavisinin Bilimsel Kanıtı Var mıdır?
2002 yılında FDA tarafından onay alan Robotik Yüksek Yoğunluklu Lazer dünyadaki modern tıp merkezlerinde ve hastanelerde gitgide popüler olmakla birlikte hiç bir yan etkisinin olmamasıyla güvenle kullanılmaktadır
Robotik Yüksek Yoğunluklu Lazer İle Fıtık Gerileme(Regresyonu) Tedavisi Fıtığı Yok Eder mi?
Robotik Yüksek Yoğunluklu Lazer Tedavisi hasarlı bölgede dolaşımı artırıp, o bölgenin iyileşmesini sağlayan hücreleri aktif hale getirerek hasar görmüş, yıpranmış ya da travmaya uğramış dokuyu tamir etmektedir. Zamanla fıtığın gerilemesi ve hatta tamamen yok olmasını sağlayabilmektedir.
Robotik Lazer İle Fıtık Gerilemesi (Regresyonu) Kimlere Uygulanmaz?
Çocuklarda, kanserli lezyona yakın bölgelerde, hamilelerde ,iltihabi alanlarda, romatizma rahatsızlıklarının aktif olan dönemlerinde, dövme bulunan bölgede, kanser hastalarında, Epilepsi tanısı olan hastalarda ve kalp pili olan hastalarda kullanılmamalıdır.
Robotik Lazer İle (Yapay Zeka Destekli) Fıtık Gerilemesi (Regresyonu) Kaç Seans Uygulanılmalıdır?
Etkisini ilk seanstan başlayarak gösterebilmektedir. Hastanın rahatsızlığının iyileşmeyen ve uzun süre boyunca devam eden (kronik) ya da kısa süreli ve ani (akut) olması durumuna göre doz kararı ve lazer uygulama süresi belirlenmektedir. Çoğunlukla bir seans 5 ile 20 dakika arasında sürebilmektedir. Akut olan durumlarda 1 ila 5 seans arası yeterli olabiliyorken, kronik durumlarda bu sayı 10’a kadar uzayabilmektedir.
Robotik Lazer İle Fıtık Gerilemesi(Regresyonu) Tedavisinin Yan Etkisi Nedir?
Lazer tedavisinin şu ana kadar bilinen ya da tecrübe edilmiş olan hiçbir yan etkisi yoktur.
Robotik Lazer İle Tedavi Edilebilen Hastalıklar Nelerdir?
Bel /Boyun Fıtıkları
Osteoartrit,
Romatoid artrit,
Yanık iyileşmesi,
Dekübitis ülseri,
KTS (Karpal Tünel Sendromu),
Tendinit ve bursitler,
Spor yaralanmaları,
Radikülopati ve diskopatiler,
Kronik osteomyelit,
Bel fıtığında ozon tedavisi nedir?
Ozonun fıtık dokusu içerisine veya foraminal bölgeye epidural olarak verilerek fıtığın büzüştürülmesi, sinirlere yaptığı baskının kaldırılması ve ağrının yok edilmesi işlemidir. İyileşme için gerekli olan kan akımı ve oksijenin artmasını sağlar. Haftada 2 seans dan toplam 14 seansa kadar uygulanabilir. İşlemin riski normal kalçaya yapılan enjeksiyondan farksızdır.
Bel fıtığım ameliyatlık değil. Almam gereken önlemler nelerdir?
Disk doku beslenmesinde bozulma varsa direk hasarlı bölgeye yapılan protein enjeksiyonlarıyla doku beslenmesi desteklenmelidir. Bu aynı zamanda ağrının hızla kaybolmasını sağlayacaktır. Fıtığın etrafında bulunan kas dokusunun egzersizlerle kuvvetlendirilmesi yapılması gereken diğer bir önlemdir. Ters hareketler ve ağır kaldırmaktan kaçınılmalıdır.
HER BEL KAYMASI AMELİYAT GEREKTİRİR Mİ?
Bel kayması, bir omurun altında bulunan diğer bir omur üzerinden ileriye doğru kaymasıdır. Bu kaymayı mümkün kılan, normalde omurun ön ve arka bölümünü birleştiren kemik köprünün her iki taraflı olarak kırılmış olmasıdır. Derecelere ayırılır
Grade 1 : Omurganın bir alt omurganın üzerinde %25 den az kaymasıdır. Genellikle ameliyatsız tedavi ile düzelir.
Grade 2: %25-50 Kayma Eğer omurgalarda hareket söz konusuysa ameliyat gereklidir. Hareket yoksa ameliyatsız tedaviler uygulanabilir.
Grade 3- 4 : Ameliyat gerektiren ciddi kaymalardır.
4 LÜ KOMBİNE TEDAVİ HER FITIĞA UYGULANIR MI?
FITIK DERECELERİ 1.DİFÜZ BULGING ( Başlangıç aşaması fıtığı) 2.PROTRUZYON( Omuriliğe ve sinirlere bası yapabilecek fıtık 2. Derece…) 3.EXTRÜDE-FRAGMANTE-MİGRATE ( İleri derecede fıtık . Ameliyatlık sınırda ) 3 durumda da tedavi uygundur . (Acil ameliyatlık durum, felç hali, idrar kaçırma yoksa )
1. Durumda fıtığın daha kötü olmaması için 2. Durumda fıtığın küçültülebilmesine yardım ve ilerlemesini durdurmak için 3. Durumda ameliyattan kurtulabilmek ve son çıkış noktası olarak tedavi uygulanabilir.
4 LÜ KOMBİNE TEDAVİDE HEDEFLENEN NEDİR?
4'lü kombine tedavi, beyin ve sinir cerrahisi alanında, özellikle omurga hastalıkları ve ağrı yönetiminde kullanılan, birbirini tamamlayan dört farklı yöntemin bir arada uygulanmasıdır. Bu tedavi yaklaşımı, hastaların iyileşme sürecini hızlandırmak ve cerrahi müdahale ihtiyacını en aza indirmek amacıyla geliştirilmiştir. Tedavi Yöntemleri 1.Radyofrekans Sinir Blokajı; Sinirlerde ağrı iletimini kesmek veya azaltmak amacıyla radyofrekans enerjisi kullanılır. Özellikle bel ve boyun fıtıklarında ağrıyı hızlı bir şekilde azaltır. Sinir üzerindeki baskıyı hafifleterek fıtık kaynaklı ağrının giderilmesine yardımcı olur. 2. Nokta atışı ile İlaç Enjeksiyonu ve Ödem Tedavisi; Fıtık bölgesine uygulanan özel ilaçlar sayesinde ödem azaltılır. Bu, sinir kökleri üzerindeki baskıyı hafifletir ve ağrının kaynağına doğrudan müdahale eder. Enjeksiyonlarla bölgedeki inflamasyonun kontrol altına alınması sağlanır. 3. Fiziksel Destek 4.Robotik Lazer enerjisi kullanılarak fıtık dokusunda küçülme sağlanır ve kan dolaşımı artırılır. Lazer, hasarlı dokuların iyileşmesini desteklerken toksik maddelerin uzaklaştırılmasına yardımcı olur. Ayrıca derin kasların gevşetilmesini ve spazmın giderilmesini sağlar.
4 LÜ KOMBİNE TEDAVİ %100 SONUÇ VERİR Mİ?
Ameliyat dahil hiç bir tedavi %100 sonuç vermez .Uyguladığımız 4 LÜ KOMBİNE TEDAVİ %70-80 oranında tedavici edici etkisi vardır.
4 LÜ KOMBİNE TEDAVİ NEDİR?
1-NOKTA ATIŞI (FORAMİNAL EPİDURAL ENJEKSİYON) 2-RADYOFREKANSLA SİNİR BLOKAJI 3-MANUEL TERAPİ 4. ROBOTİK LAZERLE FITIK REGRESYONU
4 LÜ KOMBİNE TEDAVİ KALICI MIDIR?
Yapılan radyofrekansla sinir blokajı, Verilen ilaçlar ve robotık lazerin vücuda desteğiyle 6 aylık takipte fıtıkda küçülme olabilmektedir. İşleme aldığımız hastaların çok az bir kısmında (%3-5)cerrahiye ihtiyaç olmuştur. Ameliyat hastalarında da görülebildiği gibi eğer bel sağlığına dikkat edilmezse tekrarlama riski vardır.
4 lü kombine tedavi hangi hastalarda uygun değildir?
Romatizmal hastalıklarda -Kalp pili olan hastalarda - Gebelerde - çocuklarda - tedavi uygun değildir.